Translate

10 Ekim 2014 Cuma

LAZANYA

Lazanyayı çok severim. Sık sık yapmasam da kalbimde yeri ayrıdır. Yıllar önce sanırım 1999 yılıydı Tadım Pizza'da yemiştim ilk lazanyamı. Muazzamdı. Tabii o yıllarda yemek yapmakla pek aram olmadığından evde denemem uzun yıllar sonrasını buldu. Lafı fazla uzatmadan tarife geçiyorum.

Malzemeler:

- Barilla marka lazanya
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Bolonez Sos İçin:

- 400 gr kıyma
- 1 sogan
- 1 havuç
- 3 biber
- 2 domates
- Tuz, karabiber

Beşamel Sos İçin:

- 3 ya da 4 bardak süt
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 tahta kaşık un
- Tuz

Yapılışı:

Soğanı yemeklik, havucu da küp küp doğrayıp beraber kavuruyorum. Biberleri küçük doğrayıp katıyorum onu da kavuruyorum. Kıymayı ekleyip kahverengileşene kadar kavuruyorum. En son rendelediğim domatesi ekliyorum. Tuzunu ve karabiberini ekliyorum. Bolonez sos hazır.

   Beşamel sos için tavaya tereyağını koyup eritiyorum. Unu ekleyip rengi açık kahve olana kadar kısık ateşte kavuruyorum. Sütü yavaş yavaş ekleyip koyu bir kıvam alana kadar karıştırıyorum. Tuz ekliyorum 1 çay kaşığı kadar.Beşamel sos da hazır.

Borcamın zeminine 2 kepçe beşamel sos döküp yayıyorum. Üstüne 4 yemek kaşığı bolonez sosu yayıyorum. Onun da üstüne lazanya yapraklarını diziyorum. Yine beşamel sos sonra bolonez sos olmak üzere 5 kat olacak şekilde lazanyamı hazırlıyorum. Burada dikkat edilmesi gereken nokta lazanya yapraklarının hiç boşluk kalmayacak şekilde beşamel sosla kaplanması. Bu yüzden ben beşamel sosu bol tutarım hep. En üste beşamel sosu yayıp fırında 175 derecede 40 dakika pişiriyorum. En son üzerine kaşar peyniri rendesi döküp eritiyorum. Afiyet olsun :)

Sevgili Garfield'a selam olsun...


1 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil